Eerlijkheid

Om resultaat te boeken in het werken met het  Nieuw Psychologisch-model is het noodzakelijk om zelf actief betrokken te zijn bij het gehele proces.  Een van de aspecten van holistische geneeswijzen is het feit dat men zijn verantwoordelijkheid niet uithanden geeft aan een dokter of specialist maar zijn eigen genezing ter hand neemt. 

Totale eerlijkheid tegenover jezelf is van absoluut belang. Waar we in het dagelijks leven onder andere mensen nogal eens proberen zaken mooier voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn, zou dit in het kader van het proces van het verbeteren van de kwaliteit van je leven een werkwijze zijn die ons niet verder zou helpen. Door middel van absolute eerlijkheid alleen kunnen wij zicht krijgen op wat onze verborgen doelen zijn. 

 

Eerlijkheid met betrekking tot onze "verborgen doelen"..

Onze "mind" is slim en vindt altijd een verantwoord klinkende motivatie waarom we een bepaald doel najagen. Maar niets is wat het lijkt! In de diepte van ons wezen ligt heel vaak (altijd?) een verborgen, andere reden dan die aan de oppervlakte wordt vermeld. Vaak is dit zgn "verborgen doel" niet eens bekend aan onszelf. We zijn zo gewend aan de roerselen van onze ziel dat we geleerd hebben deze te negeren of te overschreeuwen om ons maar zoveel mogelijk aangepast te  wanen aan de normen van de maatschappij, opgewassen en ingedekt tegen het oordeel van anderen.  Ja zelfs kun je stellen dat we ahw een of meer van die anderen in onszelf hebben geinterneerd. Het is de stem van degene die ons op cruciale momenten in ons leven heeft vergezeld, in goede of in slechte zin.  Het is m.i. dat wat men in vroeger tijd "ons geweten" zou noemen, maar wat niets anders is dan een geconditionneerde gedachtengang waarvan het zeer lastig is onszelf te bevrijden.

Ouders, opvoeders, leraren maar ook andere rolmodellen komen hier voor in aanmerking. Deze kunnen een goede maar ook een slechte invloed hebben gehad op de strategie-vorming van het kind of de jonge volwassene.

In het geval van de persoon die een positief gevoel van zelf ervaring heeft treedt er een gezonde verwerking op van de beinvloeding door de ander op dat cruciale moment in iemands leven.
Echter is er een gebrek aan positieve zelf ervaring of in het geheel geen, dan wordt de gekozen strategie tot substituut zelf, EN HIERMEE MAAKT MEN ZICH TOTAAL AFHANKELIJK VAN DEZE STRATEGIE.  Bij gebrek aan een natuurlijk gevoel van Zelf, leert men zich te identificeren met de gekozen strategie. D.w.z. dat men in geval van een dergelijke afhankelijkheid zich zelf alleen kan ervaren middels deze strategie.
De resultaten die verkregen zijn middels deze strategie of ook het werken aan het behalen van die beoogde resultaten zijn ahw synoniem met het Zelf, dat naast dit proces niet wordt ervaren.  Een dergelijk verminkt zelfgevoel is het Psycho-emotioneel Ego.

Het proces van de verborgen doelen realiseren middels sociaal verantwoorde openlijke doelen is vergelijkbaar met wat er gebeurt in de politiek. Het is politiek ten opzichte van onszelf.

De "verborgen doelen" van ons verminkt Zelf zijn de "psycho-emotionele"doelen. Of anders gezegd de doelen van het Psycho-emotioneel Ego.

De psycho-emotionele doelen zijn het echte doel van de oneigenlijke motivaties.

Ons doel is een  zo volledig oprecht mogelijk inzicht in ons zelf en onze drijfveren te kunnen krijgen, om deze een voor een onder de loep te nemen.  Wij moeten leren zien wat bij ons geleid heeft tot het instellen van een bepaalde psycho-emotionele motivatie, wat ons verborgen doel (doelen) is.
En waar deze in het verleden al zinninge beslissingen waren, moeten wij bestuderen of ze  in de praktijk van ons tegenwoordig dagelijks leven nogwel onszelf dienen of misschien juist het tegendeel bewerkstelligen.

Om hierin inzicht te krijgen is eerlijkheid een allereerste vereiste.